Sosyal Medya

Makale

Başbakan’a göre Muhalefetin ikilemi

BaÅŸbakan’la Pakistan seyahati dönüÅŸünde yaptığımız görüÅŸmede bir çok konu deÄŸerlendirildi. Her bir konu üzerinde söz söylenebilir. 

Ben yaÅŸanan siyasi gerilimle baÄŸlantılı olarak görüÅŸmenin “Partilerin ikilemi”ne iÅŸaret ettiÄŸi bölümü üzerinde durmak istiyorum. Bu alandaki deÄŸerlendirmeler, aynı zamanda“Çözüm süreci”nde yaÅŸanan problemler bakımından önem arzediyor.

En baÅŸta HDP’nin durumu. Çözüm sürecinin paydaşı olarak HDP nerede duracak? En son Kandil’den gelen ve bir tür “oyun bozanlık” niteliÄŸi taşıyan sözler karşısında HDP ne diyecek?

Tabii bu soru “Ä°mralı ne diyecek?” ÅŸeklinde de sorulabilir.

Diyor ki BaÅŸbakan: “21 Mart 2013’te, Nevruzda “Ä°ki ay içinde silahlar bırakılacak, siyaset yapılacak” dendi. Ä°ki yıl geçti, ne oldu? Tekrar silah bırakmayı ÅŸarta baÄŸlamak istiyorlar.”

Yanlış mı?

BaÅŸbakan diÄŸer partilerin de yaÅŸadığı ikileme ÅŸöyle iÅŸaret  ediyor:

“Partilerde oy kaymaları yaÅŸanıyor ve kendi kitlelerini konsolide etmeye çalışıyorlar. Üç muhalefet partisi de ikilem yaşıyor. HDP hem Batı’da oylara talip hem de ÅŸiddeti benimsiyor. HDP ya TürkiyelileÅŸecek, o zaman ÅŸiddet dilini kullanamaz, o zaman da kendi fanatik tabanında sorunlar yaşıyor. Ya da gerilime oynayacaklar, o zaman da barajı aÅŸacak orana ulaÅŸamazlar.

“CHP ulusalcı - kemalist davransa büyüyemiyor, baÅŸka alanlara açılsa kemik tabanı kaybediyor. Mahmut Tanal’ın paralel yapının her eyleminde yer almasının sebebi nedir?

“MHP’ye gelince Ä°ç Anadolu’daki MHP dili ile sahillerdeki MHP dili de birbirinden farklılaşıyor. Sahillerde MHP CHP dilini kullanıyor.”

Evet bu tam bir ikilem.

BaÅŸbakan HDP’lilere “TürkiyelileÅŸmeyi önemseme” çaÄŸrısında bulunuyor, Ä°ÅŸi “baÄŸcı dövmeye” götürme tavrını “Halkı dövme arzusu” olarak niteliyor ve “Buna izin vermeyiz” diyor.   

BaÅŸbakan’ın HDP’lilere, belki tüm Kürt aktörlere yönelttiÄŸi bir deÄŸerlendirme daha var: “Bölgede Kürt kartını oynayıp kendi stratejilerini sürdürmek isteyen bölge dışı odaklar var. Bu oyunun bozulması lazım.” BaÅŸbakan’ın bu konudaki sözleri elbet yeni deÄŸil. Ama olan biteni gerçekten doÄŸru görmek de gerekiyor.

Bölgenin normalleÅŸmesi, Türkiye’nin normalleÅŸmesi, bunun içinde bölge halklarının optimum faydası... BaÅŸbakan’ın önünüze getirdiÄŸi ufuk turu, böyle bir ortak çıkar ve bölgesel iyilik arayışını resmediyor.

BaÅŸbakan’ın ifade ettiÄŸi, “seçim sathı mailinde partilerin tabanlarını konsolide etme çabası”nı yadırgamasak bile, kaos ortamı oluÅŸturmaya yönelik tavırların hiç kimse için makuliyeti bulunmadığının görülmesi lazım.

Bölgede bütün ülkelerle oynanıyor.

Bölgede Türkiye’nin oyun kurucu olarak ayakta kalması, bölge dışı odakların oyun planını zorlayıcı stratejiler geliÅŸtirmesi onu da bir hedef haline getiriyor.

BaÅŸbakan “Kürt kartı”nın bir oyun aracına dönüÅŸtürülmek istenmesine dikkat çekiyor.

Bu oyun, en azından Kuzey Irak’la geliÅŸtirilen iyi iliÅŸkiler sayesinde bozulmaya çalışıldı.

Herkesin orada, enerji konusundaki gelişmeler sonrasında meydana gelen olaylara daha yakından bakması lazım.

DoÄŸru bakış,  Esed’in durduÄŸu yerden bakış deÄŸildir. DoÄŸru bakış, Esed’i bir aktör olarak koruyan ve bölgede “Terör mü Esed mi?” denkleminin oluÅŸmasına yol açan küresel odakların durduÄŸu yerden bakış da deÄŸildir.

Ak Parti iktidarının, bu coÄŸrafyadaki küresel stratejilerle uyuÅŸmayan politikalar geliÅŸtirdiÄŸi bir vakıadır. Bunun da Ak Parti iktidarını, küresel odaklar nezdinde “problemli” hale getirdiÄŸi de vakıadır. Ama, insafla ve Türkiye öncelikli düÅŸünüldüÄŸünde, Ak Parti’nin doÄŸru yerde durduÄŸu gerçeÄŸi de kabul edilecektir.

Hep yazarım, geçmiÅŸte Ä°nönüMenderesDemirelEcevit ve tabii  ki Erbakan Türkiye eksenli politikalarda uluslar arası odaklarla problem yaÅŸamışlardır. Belki en büyük bedel D-8 projesi sebebiyle merhum Erbakan’a ödetilmiÅŸtir. Ne yazık ki diÄŸer siyasi kadrolar, ip çekmede, uluslar arası odakların yanında yer almışlardır.

Åžimdi de, Ak Parti, bölgede Türkiye’nin etkinliÄŸini artırma yolunda çaba sarfediyor, bu sebeple bir takım ayaklara basıyor, o yüzden de boy hedefi oluyor.

Diyorum ki, tamam, içerde politik farklılaÅŸmalarımız olsun, herkes iktidar olmaya çalışsın, ama uluslar arası alana çıkıldığında, herkes ağırlığını Türkiye’nin ortak çıkarından yana koysun.

Bu gerekliliÄŸi farklı bir sınır alanı içinde bile olsa Kuzey Irak Kürt yönetiminin gördüÄŸü anlaşılıyor. HDP’nin bunu görmesi zor mu? Ya CHP’nin, ya MHP’nin?

STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.